Duurzaam & kostenbesparend

Robot melken

Melken met een automatisch melksysteem wordt door steeds meer melkveehouders gekozen. Het zorgt voor arbeidsbesparing, maar ook voor meer melkopbrengst. Door te gaan zelfverzuivelen kan er een meerwaarde voor een eigen product en betere marges voor de eigen melk gecreërd worden. Door de melk rechtstreeks vanuit de melkrobot te gaan verwerken, ontstaat er een duurzaam en kostenbesparend proces.

Proces van melkverwerking

De rauwe melk uit de melkrobot kan direct vanuit de melkrobot naar een procestank worden gevoerd voor werking tot zuivelproduct. De melk kan dus zonder tussenkomst van de hoofd tank en het koel-/warmte proces, direct naar de zuivelruimte getransporteerd worden. Voordeel hiervan is dat het energie- en kostenbesparend is, doordat er minder apparatuur en energie benodigd is en het gehele traject van rauwe melk naar zuivelproduct minder tijd in beslag neemt. 

Een ander (indirect) proces is de verwerking van de rauwe melk uit de hoofd tank en tussenkomst van opslag tanks die gebruikt kunnen worden voor en tussen de verwerking. Een opslag tank kan worden gekoppeld aan de hoofdtank, als aparte opslag van melk die gebruikt wordt voor zelfverzuiveling of voor gebruik in het verdere proces van het zuivelproduct.

Beide processen kunnen volledig geautomatiseerd worden, zodat de kwaliteit van de melk en het uiteindelijke zuivelproduct gewaarborgd blijft. Daarbij is het volledige proces in één dashboard te managen en daar waar nodig is bij te sturen en/of te verbeteren.

 

Processen

Direct verwerken

Bij direct verwerken, kan de melk uit de melkrobot rechtstreeks verwerkt worden. De melk wordt via een melktransport verbinding direct getransporteerd naar de procestank.

BEKIJK DIRECT VERWERKEN PROCES

Indirect verwerken

De melk uit de melkrobot gaat eerst naar de hoofd tank en eventuele opslag tank alvorens het verwerkt wordt tot zuivelproduct.

BEKIJK INDIRECT VERWERKEN PROCES