
Zelfverzuiveling
Boter
Roomboter gemaakt van rauwe melk van eigen koeien, smaakt toch het lekkerst en is bovendien nog gezond ook. Het eindresultaat is een verrukkelijke roomboter voor op brood, om in te bakken en braden of te gebruiken in banket.
Proces van boter maken
Boter wordt gemaakt van room of gefermenteerde melk in een boterkarn. Wanneer je 100 liter room gebruikt als basisproduct, kun je tot wel 50-60 kg boter maken en bij gebruik van gefermenteerde melk maar 5 kg. Afhankelijk van de hoeveelheid boter die je wilt maken, zijn er boterkarnen in diverse maten te verkrijgen.
Benodigde apparatuur
Separator
Een separator scheidt de room van de melk. De room heb je nodig om boter te kunnen maken. Met de ondermelk wordt veelal een magere (zeer weinig vet) yoghurt bereidt.
Boterkarn
In de boterkarn wordt de room of gefermenteerde melk door middel van karnkneders efficiënt gekneed, zodat er boter ontstaat.


